Wandelen in het Drents-Friese Wold
Het gebied van Nationaal Park het Drents-Friese Wold biedt tal van wandel mogelijkheden. Dit is een traditie die terug gaat tot ver voordat er sprake was van een Nationaal Park. Met het nabijgelegen Appelscha en het Aekingerzand was er al vroeg wandeltoerisme in onze regio.
Daarop is door de toenmalige gemeente Vledder voortgeborduurd met de aanleg van rondwandelingen aan de hand van gekleurde paaltjes, parkeergelegenheden en picknickplaatsen. Vanuit de provincie Drenthe, het Recreatieschap Drenthe en de huidige gemeente Westerveld worden allerlei routes gerealiseerd, die voor jong tot oud wat te bieden hebben.
Diverse wandelroutes
In de afgelopen halve eeuw is er daarom een groot aantal wandelroutes ontstaan, van kort tot lang en van speels tot educatief. Bij Recreatieschap Drenthe, Het Drents Landschap, Drenthe.nl en de Koloniën van Weldadigheid is informatie te vinden over de vele wandel mogelijkheden. Nu is er ook overkoepelend een groter netwerk van wandelknooppunten gerealiseerd.
Wandelkaarten
Behalve de traditionele wandelkaarten zijn er ook digitale mogelijkheden ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om voorbereide routes te lopen of zelf routes uit te zetten.
Wandelen door de historie
Drenthe is één van de oudst bewoonde gedeeltes van Nederland. Behalve aan de hunebedden kun je dat ook zien aan bijvoorbeeld het Koelingsveld, Europa's grootste urnenveld, en grafheuvels als de Generaal en de Majoor. Deze liggen beide op "steenworp" afstand van Hoeve De Werkhorst.
Hoeve De Werkhorst zelf maakt onderdeel uit van een veel recentere geschiedenis, die duidelijk z'n sporen in het landschap heeft nagelaten: die van de Maatschappij van Weldadigheid. Dit heeft belangrijke delen van het wegennet en de ontginning bepaald en ligt ten grondslag aan plaatsnamen als Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord. Via de Koloniën van Weldadigheid kunt u meer te weten komen over dit aanstaande unieke stukje werelderfgoed en aansluitende thema wandelroutes.
Wandelen in de natuur
Nationaal Park het Drents-Friese Wold biedt grote verscheidenheid aan landschappen, van bossen, heide, zandverstuivingen, vennetjes en beken tot sloten, weilanden en akkers.
Rolstoel wandelpad
Er is een speciaal rolstoel wandelpad aangelegd. Deze maakt een rondgang vanaf de dagcamping aan de Solweg, bij wandelknooppunt 1 van het netwerk. Op deze rondgang komt u ook langs Hoeve De Werkhorst. Hier kunt u terecht voor koffie of thee of een andere verfrissing, eventueel met ambachtelijk gebak. Tevens is hier een uitstekende toilet voorziening die ook voor mindervaliden is ingericht. Een reden temeer om deze gastvrije boerderij zeker in de routeplanning op te nemen.
Ideale tussenstop
Op de grens van Drenthe en Friesland vindt u een ideale pleisterplaats in Hoeve De Werkhorst, aan de Werkhorstlaan 12, tussen Vledder, Vledderveen en Doldersum. Het ligt vlakbij wandelknooppunt 11 van de netwerkplanner.
U kunt er bij mooi weer even uitrusten en op het terras genieten van een kopje koffie of thee en van het fantastische uitzicht op de bossen en landerijen. Ook zijn er boerderij ijs, zuivel en vruchtensappen verkrijgbaar.
Maar bij wat minder mooi weer kunt u ook binnen plaatsnemen in ons sfeervolle (verwarmde) lokaaltje om even op te warmen met koffie, thee of onze warme chocolademelk, die we zelf op onze boerderij produceren. Ons zaaltje is tevens voorzien van uitstekende toilet mogelijkheden, ook geschikt voor mindervaliden.
Startplaats met parkeergelegenheid
Hoeve De Werkhorst is ook een prachtige plek om uw wandelingen te beginnen. Het ligt vlakbij wandelknooppunt 11. U kunt er goed parkeren (uw auto staat ook niet geheel onbeheerd), nog even koffie of thee doen voor vertrek en wellicht uzelf op gebak of ijs trakteren bij terugkomst!
Of u nu gaat voor wandelen in de natuur of door de cultuurhistorie, bij Hoeve De Werkhorst zit u er middenin!