Hoeve De Werkhorst werkt samen met regionale partners, waarmee een zogenaamde korte kringloop gerealiseerd kan worden. Met deze korte kringloop worden korte aanvoerlijnen gerealiseerd, wat een veel lagere CO2 footprint oplevert én echt regionale producten.
Over de winter, als de koeien op stal staan, krijgen de koeien krachtvoer bijgevoerd om het eiwitgehalte van de melk op peil te houden. Wij voeren hiervoor koolzaadschroot bij i.p.v. soja. Voordeel naast deze regionale korte kringloop is dat het koolzaadschroot de voedingswaarde van de melk ook nog eens meer verbetert dan soja.
In de korte kringloop vindt een regionale samenwerking plaats tussen wel vier partijen. Allereerst is er de verbouw van de koolzaad. Binnen de pachters van de Maatschappij van Weldadigheid heeft Hoeve De Werkhorst een samenwerking met akkerbouwbedrijf Mensink, waardoor het stempel van Koloniezuivel versterkt wordt. De verbouw van koolzaad levert ook een dusdanige bodemverbetering op, dat ook het ruilen van landgebruik op de agenda staat.
De verbouw levert naast mooi geel bloeiende velden, waar het toerisme mee gediend is, ook nog eens de gewaardeerde koolzaadhoning op. Deze mooie en vooral lekkere crèmekleurige honing komt van de winterkoolzaad die al vroeg in het voorjaar bloeit, een periode waarin de bijenvolken nog weinig keuze in bloeiende planten hebben. De latere koolzaad komt in de gewone zomerse bloemenhoning. In de boerenwinkel van Hoeve De Werkhorst verkopen we ook de honing van regionale makelij.
De bijenkasten worden speciaal bij de koolzaadvelden geplaatst, tot wederzijds voordeel van landbouwer en imker. De bijen zorgen voor de bestuiving van de koolzaadbloesems die nodig is om het koolzaad, de eigenlijke oogst, te laten vormen.
Na de zaadvorming en rijping wordt het koolzaad geoogst om koud geperst te worden voor de koolzaadolie van Geerts Best in Zuidwolde. Deze uitermate smaakvolle en gezonde spijsolie heeft Hoeve De Werkhorst natuurlijk ook in haar winkelassortiment opgenomen.
Het koolzaadschroot dat na het persen van het zaad overblijft, wordt weer voor het bijvoeren van onze koeien op stal gebruikt. Hierdoor kunnen wij behalve trots zijn op onze 100% weidemelk van “De luie boer” ook de kwaliteit van onze eigen zuivelproducten in de winter-/stalperiode garanderen.